Tuhkaamolta - avoimesti

Miltä tuhka näyttää?

Perjantai 26.8.2022 - Satu

Millaista lemmikin tuhka on?

Monen lemmikin uurna päätyy sinetöitynä omistajan hyllyyn. Millaista tuhkaa sisällä on?

Oma näkemykseni on, että lemmikin tuhka täytyy käsitellä yhtä hyvin kuin ihmistenkin tuhka. Se tarkoittaa sitä, että tuhkaus suoritetaan aikaa, vaivaa ja polttoainetta (useimmat tuhkaamot toimivat polttoöljyllä) säästämättä. Ja että tuhka käsitellään asianmukaisesti ennen asiakkaalle toimittamista.

Tarpeeksi aikaa ja asianmukaiset laitteet

Kun eläimen tuhkaukseen käytetään riittävästi aikaa, tuhka on steriiliä, puhdasta ja hajutonta. 

Jotta tuhka olisi tasajakoista, se käsitellään vielä ennen uurnaan laittoa erityisellä laitteella. Näin tehdään myös ihmisten tuhkille. Samalla tuhkasta poistetaan siitä löytyvät metallit (pannasta jääneet tai kirurgiset metallit).

Millaista oikein käsitelty tuhka sitten on? Vähän kuin rantahiekkaa tai kuten joskus itse sanon "grahamjauhoa". Mukana voi olla karkeampaa ainesta ja hippusia, mutta yleisilme on jauhomainen. Väri on vaaleahkon harmaa tai beigeen vivahtava, joskus hyvinkin vaalea.

Jos tuhka on hyvin tummaa tai muistuttaa puun poltossa muodostuvaa tuhkaa, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Jotain on silloin pahasti vialla. 

Kaikissa tuhkaamoissa tuhkaa ei käsitellä asianmukaisin laittein. Tiedän, että joissakin tuhkaamoissa on käytetty siihen jopa betonimyllyä! Toivon kuitenkin, että sellaiset viritelmät olisivat jo historiaa ja lemmikkien omistajat voisivat huoletta sirotella tuhkat ilman isompia yllätyksiä. 
Jos asia mietityttää, kannattaa se varmistaa omasta tuhkaamosta ennen päätöstä eläimen tuhkaamisesta. 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläimen tuhkaus, tuhka, lemmikin uurna

Uurnan valinnasta

Keskiviikko 26.1.2022 klo 9:08 - Satu

Lemmikin kuolema tulee usein yllättäen, vaikka ikää olisikin jo paljon. Siksi kovinkaan moni asiakkaistani ei ole miettinyt uurnan valintaa etukäteen. Tässä kirjoituksessa muutama sananen eri vaihtoehdoista.

Jos haluat säilyttää uurnan kotona muistona vuosia tai kenties vuosikymmeniä, valinnanvaraa on paljon. Voit valita oikeastaan minkä uurnan vain pahvirasiasta hienoimpaan sorvattuun tai keraamiseen uurnaan. 

Haudattavaksi kannattaa valita luonnonmateriaalia oleva, maatuva uurna. Näitä ovat meidän uurnistamme pellavapussit, kaikki puiset uurnat, Kirstu-uurna sekä Naturn-uurna. Myös pahviuurnan voi haudata siltään, mikäli tuhka on sen sisällä paperipussissa. 

Entä jos tuhka on tarkoitus sirotella? Sirotteluun sopii oikeastaan mikä uurna vain, jos sen kantta ei ole liimattu kiinni. Pyydä silloin, että uurna jätetään sinetöimättä / liimamatta. Erityisen hyvä tuhkan sirotteluun on jo aiemmin mainittu Naturn. Se on niin hieno tuote, että siitä tässä vielä lisää...

Naturn-uurna on kotimainen, ekologinen uurna. Sen materiaali on täysin puu- ja kasvipohjainen Sulapac, joka ei haudattaessakaan aiheuta vahinkoa ympäristölle. Uurnan hiilijalanjälki on pieni ja maatuminen perinteisiä materiaaleja selvästi nopeampi. Luonnonystävän valinta siis ehdottomasti! Naturnissa on kierrekansi, joten tuhkan sirottelu on helppoa. 

Kaikki myynnissä olevat uurnamme eivät näy Faunan nettisivuilla. Tarjolla on myös muita vaihtoehtoja, lähinnä yksittäiskappaleita eri värisiä mäntyuurnia sekä 2-laatuisia uurnia haudattavaksi. Myös iki-ihania lintukansiuurnia on vielä jokunen kappale saatavilla. Jos et pääse käymään meillä itse, lähetän kyllä kuvia nähtäväksesi! 

Naturn-Riite_pet_urn_white2.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uurna lemmikille, puinen uurna, keraaminen uurna, ekologinen uurna, Sulapac

Jos lemmikkini yhteistuhkataan

Torstai 9.12.2021 klo 8:02 - Satu

Yhteistuhkausta kutsutaan monissa tuhkaamoissa muistotuhkaukseksi. Samasta asiasta on kuitenkin kysymys, eli silloin kerralla tuhkataan useampi lemmikki eikä yksittäisen lemmikin tuhkaa ole siitä eroteltavissa. Se, minne tämä useamman lemmikin tuhka sijoitetaan, on tuhkaamokohtainen. Asiasta kannattaa ottaa selvää, sillä jossain päin Suomea oli taannoin kohu siitä, että yhteistuhkattujen lemmikkien tuhka päätyi kaatopaikalle. Ainakin meillä tuhkan sijoituspaikka on kirjattu myös ympäristölupaan - niin luultavasti muillakin. Useimmiten tuhka päätynee metsään tai pieneläinten hautausmaan muistolehtoon.

Meillä Faunalla yhteistuhkaukset ovat ehkä vähän erilaisia kuin monessa muussa yrityksessä. Kerralla ei tuhkata niin monia eläimiä kuin se teknisesti olisi mahdollista, vaan tässäkin asiassa tulee hempeiltyä. Pienelle koiranpennulle olen valinnut yhteistuhkaukseen mukaan "äidillisen näköisen" isomman koiran... Eikä kissoja meillä tuhkata koirien kanssa yhdessä, vaikka yhteistuhkaus olisikin heille valittu. Jotenkin vain tuntuu siltä. 
Vierastan tuhkausuunien valmistajien markkinointipuheita ja yleensäkin sitä, että kustannustehokkuus menee maailmassa niin monesti inhimillisyyden edelle. Minulle ei ole tärkeää se, kuinka monta lemmikkiä laitteella voi tuhkata päivässä. Kaikkea ei voi mitata rahassa. 

Koska asumme metsän reunassa, meille on luonnollista, että yhteistuhkattujen lemmikkien tuhka haudataan metsään. Alue on naapurimme omistama, mutta meillä on kirjallinen sopimus siitä, että tuhkan saa sijoittaa sinne. Hautaamme tai sirottelemme tuhkan eri puolille aluetta, mitään erikseen merkittyä paikkaa ei ole. Ajattelen niin, että juuri tuollaisessa metsässä moni koira - ja miksei kissakin - mielellään liikkuisi. Puhdasta Kainuun luontoa parhaimmillaan. Talvella siellä on äärettömän hiljaista. 

Jos haluat sytyttää kynttilän meillä muistotuhkatulle lemmikille, sen voit tehdä vaikkapa pieneläinten hautausmaa Sinisellä Sillalla. Siellä on muistokivi ja lyhty muualle haudatuille lemmikeille. Meillä, asiakastilamme ulkopuolella, palaa kynttilä lyhdyssä jokaisen tuhkauksen aikana ja seuraavana päivänäkin - sen verran pitkä paloaika näkyy noissa lyhtykynttilöissä olevan.
Suunnitelmissani on hankkia meillekin muistokivi. Sen sijoituspaikka vain on ongelmallinen. Kotimme läheltä kun pitäisi löytää paikka, jossa muutkin voisivat vaivatta vierailla. 

rose-1273740_1920_22.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muistotuhkaus, yhteistuhkaus, eläimen tuhkaus Kajaani, lemmikin tuhkaaminen

Tervetuloa käymään meillä

Sunnuntai 5.12.2021 klo 13:41 - Satu

Kun perustin lemmikkituhkaamon Kajaaniin vuosia sitten, en ollut itse koskaan käynyt tuhkaamolla. En ollut myöskään lähettänyt lemmikkiäni tuhkattavaksi eläinlääkäriaseman kautta. Rakas Bessi-perhoskoirakin haudattiin suvun maille Iisalmeen vuosituhannen alussa, koska tietoa tuhkausmahdollisuudesta ei silloin ollut.

Samoin on monen meillä käyvän asiakkaan laita. Aiemmin menehtynyt koira tai kissa on saatettu tuhkata jossain kauempana, eikä tuhkaamolla ole ollut mahdollista käydä. Yrityksen nettisivut kertovat ehkä jotain, mutta mistä voi tietää, onko kaikki vain kaunista mainospuhetta? 

Juuri siksi toivoisin mahdollisimman monen asiakkaan käyvän meillä. Joko tuomassa lemmikin tai sitten vasta uurnanhakureissulla. Voi meillä käydä jo siinäkin vaiheessa kun vasta harkitsee lemmikin tuhkausta. Toki arjen kiireiden keskellä - tai jos sattuu asumaan kauempana - se ei välttämättä aina onnistu. Mielelläni kuitenkin juttelen ja vastailen kysymyksiin.
Ja kuuntelen, koska kaikilla ei välttämättä ole läheisiä, joilla olisi aikaa jutella. Rehellisesti sanottuna tämä minunkin työni on aika yksinäistä. Useimmat kun jättävät lemmikin eutanasian jälkeen eläinlääkäriasemalle odottamaan noutoa.

Minut tavanneet ihmiset ovat joskus olleet yllättyneitä. Useimmat odottavat tapaavansa myyntitykin, joka puhuu heidät pyörryksiin ja esittelee mahdollisimman kalliita uurnia. Osa mieltää tuhkaamoyrittäjän miehenkörilääksi, joka viis välittää toisten nelijalkaisista perheenjäsenistä. Kumpikaan ei täsmää minuun. Minulta puuttuu kokonaan ns. työminä. Eli olen kaikille sama, oma itseni. Luonteeltani olen valitettavasti herkempi ja pehmeämpi kuin iso osa ihmisistä. Muuan asiakas (Terveiset T.H.lle!) sanoi minusta aika osuvasti: "Et sinä kyllä kovin karski ole." En ole. Tervetuloa meille. Sovithan kuitenkin tulostasi etukäteen.

Sanotaan, että koirat muistuttavat omistajiaan ja päin vastoin. Tässä rakas Mikke, eli Cavalriina's Harte Herkules. Ehkä meissä jotain samaa on?

Mikke.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tuhkaamo Kainuu, tuhkaus, Iisalmi, lemmikkituhkaamo Kajaani