Tuhkaamolta - avoimesti

Miltä tuhka näyttää?

Perjantai 26.8.2022 - Satu

Millaista lemmikin tuhka on?

Monen lemmikin uurna päätyy sinetöitynä omistajan hyllyyn. Millaista tuhkaa sisällä on?

Oma näkemykseni on, että lemmikin tuhka täytyy käsitellä yhtä hyvin kuin ihmistenkin tuhka. Se tarkoittaa sitä, että tuhkaus suoritetaan aikaa, vaivaa ja polttoainetta (useimmat tuhkaamot toimivat polttoöljyllä) säästämättä. Ja että tuhka käsitellään asianmukaisesti ennen asiakkaalle toimittamista.

Tarpeeksi aikaa ja asianmukaiset laitteet

Kun eläimen tuhkaukseen käytetään riittävästi aikaa, tuhka on steriiliä, puhdasta ja hajutonta. 

Jotta tuhka olisi tasajakoista, se käsitellään vielä ennen uurnaan laittoa erityisellä laitteella. Näin tehdään myös ihmisten tuhkille. Samalla tuhkasta poistetaan siitä löytyvät metallit (pannasta jääneet tai kirurgiset metallit).

Millaista oikein käsitelty tuhka sitten on? Vähän kuin rantahiekkaa tai kuten joskus itse sanon "grahamjauhoa". Mukana voi olla karkeampaa ainesta ja hippusia, mutta yleisilme on jauhomainen. Väri on vaaleahkon harmaa tai beigeen vivahtava, joskus hyvinkin vaalea.

Jos tuhka on hyvin tummaa tai muistuttaa puun poltossa muodostuvaa tuhkaa, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Jotain on silloin pahasti vialla. 

Kaikissa tuhkaamoissa tuhkaa ei käsitellä asianmukaisin laittein. Tiedän, että joissakin tuhkaamoissa on käytetty siihen jopa betonimyllyä! Toivon kuitenkin, että sellaiset viritelmät olisivat jo historiaa ja lemmikkien omistajat voisivat huoletta sirotella tuhkat ilman isompia yllätyksiä. 
Jos asia mietityttää, kannattaa se varmistaa omasta tuhkaamosta ennen päätöstä eläimen tuhkaamisesta. 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eläimen tuhkaus, tuhka, lemmikin uurna

Jos lemmikkini yhteistuhkataan

Torstai 9.12.2021 klo 8.02 - Satu

Yhteistuhkausta kutsutaan monissa tuhkaamoissa muistotuhkaukseksi. Samasta asiasta on kuitenkin kysymys, eli silloin kerralla tuhkataan useampi lemmikki eikä yksittäisen lemmikin tuhkaa ole siitä eroteltavissa. Se, minne tämä useamman lemmikin tuhka sijoitetaan, on tuhkaamokohtainen. Asiasta kannattaa ottaa selvää, sillä jossain päin Suomea oli taannoin kohu siitä, että yhteistuhkattujen lemmikkien tuhka päätyi kaatopaikalle. Ainakin meillä tuhkan sijoituspaikka on kirjattu myös ympäristölupaan - niin luultavasti muillakin. Useimmiten tuhka päätynee metsään tai pieneläinten hautausmaan muistolehtoon.

Meillä Faunalla yhteistuhkaukset ovat ehkä vähän erilaisia kuin monessa muussa yrityksessä. Kerralla ei tuhkata niin monia eläimiä kuin se teknisesti olisi mahdollista, vaan tässäkin asiassa tulee hempeiltyä. Pienelle koiranpennulle olen valinnut yhteistuhkaukseen mukaan "äidillisen näköisen" isomman koiran... Eikä kissoja meillä tuhkata koirien kanssa yhdessä, vaikka yhteistuhkaus olisikin heille valittu. Jotenkin vain tuntuu siltä. 
Vierastan tuhkausuunien valmistajien markkinointipuheita ja yleensäkin sitä, että kustannustehokkuus menee maailmassa niin monesti inhimillisyyden edelle. Minulle ei ole tärkeää se, kuinka monta lemmikkiä laitteella voi tuhkata päivässä. Kaikkea ei voi mitata rahassa. 

Koska asumme metsän reunassa, meille on luonnollista, että yhteistuhkattujen lemmikkien tuhka haudataan metsään. Alue on naapurimme omistama, mutta meillä on kirjallinen sopimus siitä, että tuhkan saa sijoittaa sinne. Hautaamme tai sirottelemme tuhkan eri puolille aluetta, mitään erikseen merkittyä paikkaa ei ole. Ajattelen niin, että juuri tuollaisessa metsässä moni koira - ja miksei kissakin - mielellään liikkuisi. Puhdasta Kainuun luontoa parhaimmillaan. Talvella siellä on äärettömän hiljaista. 

Jos haluat sytyttää kynttilän meillä muistotuhkatulle lemmikille, sen voit tehdä vaikkapa pieneläinten hautausmaa Sinisellä Sillalla. Siellä on muistokivi ja lyhty muualle haudatuille lemmikeille. Meillä, asiakastilamme ulkopuolella, palaa kynttilä lyhdyssä jokaisen tuhkauksen aikana ja seuraavana päivänäkin - sen verran pitkä paloaika näkyy noissa lyhtykynttilöissä olevan.
Suunnitelmissani on hankkia meillekin muistokivi. Sen sijoituspaikka vain on ongelmallinen. Kotimme läheltä kun pitäisi löytää paikka, jossa muutkin voisivat vaivatta vierailla. 

rose-1273740_1920_22.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muistotuhkaus, yhteistuhkaus, eläimen tuhkaus Kajaani, lemmikin tuhkaaminen