Tuhkaamolta - avoimesti

Uurnan materiaali

Perjantai 23.6.2023 - Satu


Onko uurnan materiaalilla väliä?

Olen kirjoittanut aiemminkin uurnan valinnasta, mutta halusin palata aiheeseen uudelleen. Miksi? Koska materiaalilla on väliä. 

Arviolta noin puolet meillä käyvistä asiakkaista on valinnut uurnan nettisivuiltamme etukäteen. Yksi valitsee uurnan jonkin tietyn värin perusteella, toiselle ekologisuus on tärkeämpi seikka. Kolmas on sitä mieltä, että ihan sama... mökille haudataan kuitenkin.

Puuta vai "puuta"?
Koska kannatan tässäkin asiassa ehdotonta rehellisyyttä, kerron aina asiakkaille kunkin uurnan hyvät ja huonot puolet. Puukuitu-uurnia en mainosta puisina, koska HDF-levy on ominaisuuksiltaan täysin erilainen kuin täyspuinen. Ero on helppo hahmottaa, kun vertaa mielessään puukuidusta tehtyä ja täyspuista huonekalua. Toinen on hankintahetkellä edullinen ja kaunis. Toinen kestää vuosikausia ja sen voi halutessaan vaikkapa maalata uudelleen. Puinen uurna on kestävää, mutta usein melko kallista käsityötä ja valinnanvaraa on vähemmän. Siroja puukuitu-uurnia on monia kokoja ja värejä, mutta vahvasorminen pystyy vääntelemään materiaalin rikki paljain käsin. 

Pellavaa vai jotain halvempaa?
Pellavapussi on yksi suosituimmista uurnista. Eikä ihme: pussi on hillityn kaunis, ekologinen ja edullinen. Pellava on nykyään melko kallista, joten monissa tuhkaamoissa on myynnissä myös muuta materiaalia olevia kangaspusseja tuhkille. Meillä pussit ovat joko 100 % pellavaa (Valkotassu, Sinitassut ja Ruusu) tai pellavasekoitetta. Kaikissa on mukana kankaiset, tiiviit sisäpussit. Itselleni on tärkeää myös se, että pussin pohjaan on ommeltu muotoa antavat saumat. Yksi työvaihe lisää ompelijan työhön toki tulee, mutta litteä pussi tuntuu minusta viimeistelemättömältä. Muotoon ommeltu pussi myös pysyy nätisti pystyssä vaikkapa hyllyssä. Pussien materiaaleja (onko sisäpussi paperia / kangasta?) ja hintoja kannattaa vertailla. 

Liiankin kestävää?
Korkeapolttoinen keramiikka on kestävää ja kaunista. Muistathan kuitenkin, että keraamista uurnaa ei saa haudata, koska se ei maadu. Jos tarkoituksesi on jossain vaiheessa haudata tai sirotella tuhka keraamisesta uurnasta, pyydä jättämään uurna sinetöimättä. Silloin saat siroteltua / haudattua tuhkat rikkomatta uurnaa. Keramiikan kierrättäminen on ongelmallista, joten rikkonainen uurna kuuluu sekajätteeseen. 

Toinen ääripää materiaaleista on Sulapac. Hieno suomalaiskeksintö: ekologinen, täysin maatuva ja puuteollisuuden sivuvirtoja hyödyntävä. Uurnan muotoilu jakaa kuitenkin mielipiteet hyvin vahvasti. Onko uurna sinusta selkeälinjainen ja tyylikäs vai jotain muuta?

Saa miettiä rauhassa
Uurnan valinta shokissa ja surun murtamana on vaikeaa. Jos asioit meillä paikan päällä, ei uurnaa ole pakko valita juuri silloin. Voit rauhassa miettiä asiaa kotona päivän, pari - kauemminkin, jos haluat. Ja jos vuosien päästä haluatkin erilaisen uurnan, voidaan tuhkat täällä vaihtaa uuteen - vaikkapa myöhemmin menehtyneen lemmikin kanssa samanlaiseen. 
Miettimisajasta tai uurnan vaihdosta ei ole minulle mitään vaivaa, joten kiireessä ei tarvitse kenenkään päätöksiä tehdä. Sen verran tärkeästä asiasta on kysymys.

Avainsanat: lemmikkiuurnat, tuhkaus, puinen uurna, puukuitu, pellavapussi, kangaspussi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini