Tuhkaamolta - avoimesti

Uurnan materiaali

Perjantai 23.6.2023 - Satu

Onko uurnan materiaalilla väliä?

Olen kirjoittanut aiemminkin uurnan valinnasta, mutta halusin palata aiheeseen uudelleen. Miksi? Koska materiaalilla on väliä. 

Arviolta noin puolet meillä käyvistä asiakkaista on valinnut uurnan nettisivuiltamme etukäteen. Yksi valitsee uurnan jonkin tietyn värin perusteella, toiselle ekologisuus on tärkeämpi seikka. Kolmas on sitä mieltä, että ihan sama... mökille haudataan kuitenkin.

Puuta vai "puuta"?
Koska kannatan tässäkin asiassa ehdotonta rehellisyyttä, kerron aina asiakkaille kunkin uurnan hyvät ja huonot puolet. Puukuitu-uurnia en mainosta puisina, koska HDF-levy on ominaisuuksiltaan täysin erilainen kuin täyspuinen. Ero on helppo hahmottaa, kun vertaa mielessään puukuidusta tehtyä ja täyspuista huonekalua. Toinen on hankintahetkellä edullinen ja kaunis. Toinen kestää vuosikausia ja sen voi halutessaan vaikkapa maalata uudelleen. Puinen uurna on kestävää, mutta usein melko kallista käsityötä ja valinnanvaraa on vähemmän. Siroja puukuitu-uurnia on monia kokoja ja värejä, mutta vahvasorminen pystyy vääntelemään materiaalin rikki paljain käsin. 

Pellavaa vai jotain halvempaa?
Pellavapussi on yksi suosituimmista uurnista. Eikä ihme: pussi on hillityn kaunis, ekologinen ja edullinen. Pellava on nykyään melko kallista, joten monissa tuhkaamoissa on myynnissä myös muuta materiaalia olevia kangaspusseja tuhkille. Meillä pussit ovat joko 100 % pellavaa (Valkotassu, Sinitassut ja Ruusu) tai pellavasekoitetta. Kaikissa on mukana kankaiset, tiiviit sisäpussit. Itselleni on tärkeää myös se, että pussin pohjaan on ommeltu muotoa antavat saumat. Yksi työvaihe lisää ompelijan työhön toki tulee, mutta litteä pussi tuntuu minusta viimeistelemättömältä. Muotoon ommeltu pussi myös pysyy nätisti pystyssä vaikkapa hyllyssä. Pussien materiaaleja (onko sisäpussi paperia / kangasta?) ja hintoja kannattaa vertailla. 

Liiankin kestävää?
Korkeapolttoinen keramiikka on kestävää ja kaunista. Muistathan kuitenkin, että keraamista uurnaa ei saa haudata, koska se ei maadu. Jos tarkoituksesi on jossain vaiheessa haudata tai sirotella tuhka keraamisesta uurnasta, pyydä jättämään uurna sinetöimättä. Silloin saat siroteltua / haudattua tuhkat rikkomatta uurnaa. Keramiikan kierrättäminen on ongelmallista, joten rikkonainen uurna kuuluu sekajätteeseen. 

Toinen ääripää materiaaleista on Sulapac. Hieno suomalaiskeksintö: ekologinen, täysin maatuva ja puuteollisuuden sivuvirtoja hyödyntävä. Uurnan muotoilu jakaa kuitenkin mielipiteet hyvin vahvasti. Onko uurna sinusta selkeälinjainen ja tyylikäs vai jotain muuta?

Saa miettiä rauhassa
Uurnan valinta shokissa ja surun murtamana on vaikeaa. Jos asioit meillä paikan päällä, ei uurnaa ole pakko valita juuri silloin. Voit rauhassa miettiä asiaa kotona päivän, pari - kauemminkin, jos haluat. Ja jos vuosien päästä haluatkin erilaisen uurnan, voidaan tuhkat täällä vaihtaa uuteen - vaikkapa myöhemmin menehtyneen lemmikin kanssa samanlaiseen. 
Miettimisajasta tai uurnan vaihdosta ei ole minulle mitään vaivaa, joten kiireessä ei tarvitse kenenkään päätöksiä tehdä. Sen verran tärkeästä asiasta on kysymys.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lemmikkiuurnat, tuhkaus, puinen uurna, puukuitu, pellavapussi, kangaspussi

Uurnan valinnasta

Keskiviikko 26.1.2022 klo 9.08 - Satu

Lemmikin kuolema tulee usein yllättäen, vaikka ikää olisikin jo paljon. Siksi kovinkaan moni asiakkaistani ei ole miettinyt uurnan valintaa etukäteen. Tässä kirjoituksessa muutama sananen eri vaihtoehdoista.

Jos haluat säilyttää uurnan kotona muistona vuosia tai kenties vuosikymmeniä, valinnanvaraa on paljon. Voit valita oikeastaan minkä uurnan vain pahvirasiasta hienoimpaan sorvattuun tai keraamiseen uurnaan. 

Haudattavaksi kannattaa valita luonnonmateriaalia oleva, maatuva uurna. Näitä ovat meidän uurnistamme pellavapussit, kaikki puiset uurnat, Kirstu-uurna sekä Naturn-uurna. Myös pahviuurnan voi haudata siltään, mikäli tuhka on sen sisällä paperipussissa. 

Entä jos tuhka on tarkoitus sirotella? Sirotteluun sopii oikeastaan mikä uurna vain, jos sen kantta ei ole liimattu kiinni. Pyydä silloin, että uurna jätetään sinetöimättä / liimamatta. Erityisen hyvä tuhkan sirotteluun on jo aiemmin mainittu Naturn. Se on niin hieno tuote, että siitä tässä vielä lisää...

Naturn-uurna on kotimainen, ekologinen uurna. Sen materiaali on täysin puu- ja kasvipohjainen Sulapac, joka ei haudattaessakaan aiheuta vahinkoa ympäristölle. Uurnan hiilijalanjälki on pieni ja maatuminen perinteisiä materiaaleja selvästi nopeampi. Luonnonystävän valinta siis ehdottomasti! Naturnissa on kierrekansi, joten tuhkan sirottelu on helppoa. 

Kaikki myynnissä olevat uurnamme eivät näy Faunan nettisivuilla. Tarjolla on myös muita vaihtoehtoja, lähinnä yksittäiskappaleita eri värisiä mäntyuurnia sekä 2-laatuisia uurnia haudattavaksi. Myös iki-ihania lintukansiuurnia on vielä jokunen kappale saatavilla. Jos et pääse käymään meillä itse, lähetän kyllä kuvia nähtäväksesi! 

Naturn-Riite_pet_urn_white2.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: uurna lemmikille, puinen uurna, keraaminen uurna, ekologinen uurna, Sulapac